We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over het gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die aan ze verstrekt is of die ze hebben verzameld op basis van het gebruik van hun services. Bekijk ons privacy statement in onderstaande link(s).

Nieuws

Nederlanders eten minder vlees vanwege misstanden in de vleessector

41% van alle Nederlanders eet minder vlees sinds er recente misstanden in de vleessector aan het licht komen, zoals de stalbrand in Erichem. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde Vegamonitor van Natuur & Milieu, uitgevoerd door Panelwizard.

 

Bij de stalbrand in het Gelderse Erichem afgelopen donderdag kwamen 20.000 varkens om het leven. 66% van de Nederlanders is bereid om (nog) minder vlees te eten als dit helpt om stalbranden en andere misstanden te voorkomen. 88% vindt dat de overheid dringend meer aandacht moet besteden aan dierenwelzijn bij slachthuizen en grote koeien- en varkensstallen.

 

De vleesconsumptie blijft verder dalen, blijkt uit de Vegamonitor. Het gemiddeld aantal dagen dat wij vlees eten, neemt af. Aten we in 2011 nog gemiddeld 5,7 dagen per week vlees, nu is dat 4,8 dagen per week. De vleesconsumptie neemt jaarlijks met 1 kilo per Nederlander af, blijkt ook uit cijfers van het CBS. Natuur & Milieu voert sinds 2011 campagne voor het eten van minder vlees.

 

‘De productie van vlees heeft een enorme impact op het milieu. Eén dag per week minder vlees eten, staat gelijk aan één miljoen minder auto’s op de weg,’ aldus Talitha Koek, woordvoerder bij Natuur & Milieu. 61% van alle ondervraagden is zich bewust van de impact van vleesproductie op het milieu.

 

Terwijl onze vleesconsumptie afneemt in het dagelijks leven, eten we in de horeca meer vlees. 70% bestelt een stukje vlees of kip bij het uit eten gaan. Dit percentage ligt nog iets hoger dan vorig jaar. 36% vindt dat het aanbod van vegetarische gerechten in restaurants te beperkt is en 34% zou meer keuze willen.

 

‘Hier ligt een schone taak voor de horeca: het aanbod van vegetarische gerechten op de kaart kan uitgebreider, zodat er meer keus is voor het toenemend aantal mensen dat vlees mindert. Veel restaurants houden het nu bij één vegetarisch gerecht versus een stuk of zeven vlees- of visgerechten. Niet meer van deze tijd. Minstens drie vegetarische gerechten op de kaart zijn nodig om het groeiend aantal vleesminderaars te bedienen,’ stelt Talitha Koek.

 

Alle resultaten van de Vegamonitor vindt u hier.