We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over het gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die aan ze verstrekt is of die ze hebben verzameld op basis van het gebruik van hun services. Bekijk ons privacy statement in onderstaande link(s).

Nieuws

Nederlander geeft op vakantie makkelijk te veel geld uit

Nog een drankje op het terras, toch maar dat driegangenmenu en een flesje wijn. Tuurlijk, we doen even die leuke excursie. Het kan allemaal, want je bent op vakantie! Toch wordt meer dan de helft van de Nederlanders onaangenaam verrast door hun uitgaven in een vakantie.

 

Dat blijkt uit een onderzoek dat SNS heeft laten uitvoeren door PanelWizard (zusterbedrijf van Kien) onder 1500 Nederlanders. Meer dan de helft geeft meer uit dan ze van tevoren hadden verwacht. Dat komt vooral omdat bijna driekwart van de ondervraagden alles wil kunnen doen tijdens een vakantie en vooral niet op de kosten wil letten.


Mannen geven meer uit

Voor een tiende van de vakantiegangers zorgt dat voor een duik in het rood of een te hoge creditcardrekening, en dan eindigt je vakantie toch net iets minder leuk. Gemiddeld wordt er ongeveer 845 euro per persoon gereserveerd voor de zomervakantie, blijkt uit het onderzoek. Een gemiddelde vakantie duurt 16 dagen in de zomer, 91% blijft in Europa.

 

Mannen reserveren voor die twee weken-en-een-beetje vaak iets meer (900 euro) dan vrouwen (790 euro). 40% van de ondervraagden geeft vaker teveel geld uit - en ook hier lopen de mannen voorop. 44% van de mannen overschrijdt vaker het budget. Met 34% blijkt dat vrouwen doorgaans beter op de portemonnee letten.


Jongeren strooien met geld

Een kleine 20% let nooit op de uitgaven tijdens de vakantie, dus dat lijkt een logische verklaring voor de budgetoverschrijding. Het blijkt ook maar weer dat jongeren nog moeten oefenen met budgetteren: zij reserveren 960 euro (115 meer dan gemiddeld) voor hun vakantie en ze geven toch vaak nog meer uit dan gedacht. Dat zegt 46% van hen, tegenover 23% van de 60-plussers.

 

Bijna 60% leeft het hele jaar toe naar de vakantie en spaart hiervoor. Vijftien procent van de vakantiegangers heeft na de zomervakantie helemaal geen (spaar)geld meer over. Een derde begint ook meteen met sparen voor de volgende trip als ze weer thuis zijn.


Budgettips

Moet jij nou nog op vakantie en wil jij niet teleurgesteld de bank-app checken als je weer thuiskomt? Nibud geeft een aantal budgettips.

 

1. Bepaal je vakantiebudget per dag

Dit klinkt niet zo ingewikkeld, maar bedenk dat je bepaalde vaste kosten hebt. De reis- en overnachtingskosten, maar ook de reisverzekering, autobeurt of kampeerspullen. Daarnaast geef je dagelijks geld uit aan eten en drinken of souvenirs. Reserveer de vaste kosten, deel de rest van het budget door het aantal vakantiedagen. 22% maakt zo'n dagbudget.

 

2. Hou op vakantie bij wat je uitgeeft

Ben je gisteren flink uit eten geweest, met een jetski gaan varen, heb je goed geshopt of op een andere manier het geld laten rollen? Misschien moet je het dan vandaag wat rustiger aan doen. Hou ook je creditcarduitgaven tussentijds bij.

 

3. Bespreek het vakantiebudget

Ga je met meerderen op reis? Overleg van tevoren wat het budget is en voorkom dat er discussie over ontstaat terwijl je weg bent. Als je met vrienden gaat is het misschien handig om voor vertrek een potje te maken. Ongeveer een derde van de ondervraagden hanteert deze strategie.

 

4. Geef kinderen vakantiezakgeld

“Mag ik een ijsje? Kunnen we dit kopen?” Als ouder kan je dit soort vragen ondervangen door kinderen een vast bedrag per dag of voor de hele vakantie te geven. Op is op.

 

5. Neem een vast bedrag per dag op

Vrij simpel: pin iedere dag hetzelfde bedrag. Zo hou je overzicht op je uitgaven en weet je zeker dat je niet teveel uitgeeft. Denk er wel aan dat je bij landen buiten de eurozone extra moet betalen om te pinnen.

 

En dan nog een aantal bonustips:

  • Let op bij all-inclusive! Een keer buiten de deur eten of leuke activiteiten zitten niet bij het totaalbedrag en tikken dus snel aan op de eindafrekening.
  • Waar is de lokale bevolking? Die eten en drinken vaak op plekken die goedkoper, rustiger en leuker zijn dan de publiekstrekkers.
  • Ga je met het openbaar vervoer? Een kaart voor meerdere dagen of zelfs een week is vaak goedkoper dan een kaart voor losse ritjes.
  • Dagtochtjes zijn al snel duur via de touroperator. Op locatie betaal je vaak minder.
  • 60% van de Nederlanders neemt eigen eten mee. Van hen doet 81% dat omdat ze niet zonder hun eigen producten kunnen: vaak nemen ze typisch Hollands eten mee als pindakaas, drop en hagelslag.

 

Lees het artikel hier op RTLnieuws.nl


Ook onderzoek doen?

Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via Kien/PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!